Spis treści
Na szczęscie, był Weber Spirit II E-310 łatwy w instalacji. Na około 50 kg, jest to jeden z najlżejszych testowanych przez nas grilli. Pomimo tego ,było łatwiej go złożyć przy pomocy kogoś innego. Zajęło mi i mojej koleżance, Molly Price, ledwo ponad godzinę, aby ukończyć budowę Weber Spirit II E-310.
Mięso
A teraz przejdźmy do dobrych rzeczy. Jeśli chodzi o testowanie grilla Weber Spirit II E-310, gotowałem żeberka na małym ogniu, całe kurczaki na średnim i kilka hamburgerów na wysokim. Wybraliśmy żeberka, kurczaki i hamburgery, aby zobaczyć, jak każdy grill radzi sobie z różnymi temperaturami.
Żeberka
Jeśli chodzi o żeberka, położyłem je wytarte na sucho na stojaku żeber wieprzowych i pozwoliłem im gotować się na podgrzewanym stojaku na małym ogniu. Po 3 godzinach użyłem sondy do sprawdzenia temperatury i była ona blisko 200 stopni Fahrenheita ( około 94 stopni C). USDA sugeruje, aby wieprzowina była gotowana do temperatury wewnętrznej co najmniej 145 stopni (około 63 stopni C), aby była bezpieczna do zjedzenia.
Po tym jak żeberka odczekały 10 minut, spróbowaliśmy je. Były delikatne i dość soczyste, ale nie odpadały od kości. Następnym razem spróbuję ugotować je na pośrednim niskim ogniu na głównym stojaku, aby sprawdzić, czy będą jeszcze bardziej delikatne.
Grillowałem również trzy całe kurczaki (w trzech kolejnych testach) na średnim pośrednim ogniu, używając tego samego ścierania z testu żeber. Do tych testów włączyłem palniki 1 i 3 i wyłączyłem palnik 2 na środku grilla, zgodnie z sugestią instrukcji użytkownika. Umieściłem każdego kurczaka na małym kawałku folii pośrodku grilla, bezpośrednio nad drugim palnikiem (który ponownie został wyłączony).

Dzięki pomocy dwóch sond temperatury podłączonych do rejestratora danych udało mi się śledzić czas, w jakim każdy kurczak osiągnął temperaturę wewnętrzną 165 stopni Fahrenheita( około 74 stopni C). Podobnie jak dla wieprzowiny, USDA ma także zalecenia dotyczące bezpiecznego gotowania kurczaka.
W trzech testach kurczaków, zajęło im średnio 1 godzinę i 20 minut, aby osiągnąć 165 stopni (około 74 stopni C. To nie jest zbyt długi okres oczekiwania, ale jest znacznie dłuższy niż Char-Broil Performance XL, który trwał tylko 1 godzinę i 11 minut. Mój kurczak był delikatny i nieco soczysty z lekko chrupiącą skórką — Zabrałem nawet trochę resztek do domu. Ale szybki Performance XL wygrał z nim dzięki pysznie delikatnym całym grillowanym kurczakom.
Burgery
Ugotowałem 36 5.3 uncji burgerów testując grilla– sześć nieprzerwanych testów sześciu hamburgerów każdy na wysokiej temperaturze. Za każdym razem wkładałem czujnik temperatury do środka każdego burgera i korzystałem z rejestratora danych, aby zobaczyć, ile czasu zajęło im osiągnięcie 145 stopni. Przeczytaj więcej o zaleceniach USDA dotyczących gotowania wołowiny.