Pszczelarze w Europie stosują kwas szczawiowy już od dłuższego czasu. Stwierdzili oni, że jest on skutecznym narzędziem w walce z roztoczami Varroa o skuteczności od 90% do 99%, jeśli chodzi o zabijanie tych nieznośnych szkodników.
Jednak dopiero w 2015 roku stosowanie kwasu szczawiowego zostało zatwierdzone w Stanach Zjednoczonych. Przed użyciem tego związku nie zapomnij skontaktować się z lokalnymi urzędnikami państwowymi, aby potwierdzić zatwierdzenie rejestracji kwasu szczawiowego, którego planujesz użyć.

Dobrą wiadomością jest to, że kwas szczawiowy jest dość przystępny cenowo. Wiele firm zajmujących się zaopatrzeniem pszczół oferuje te produkty specjalnie oznaczone do stosowania w ulach. Jest to również najbardziej legalny sposób dalszego stosowania produktu.
Niektórzy pszczelarze decydują się jednak na odejście od etykiety i trzymanie się leków generycznych w swoim waporyzatorze kwasu szczawiowego. Decyzja ta należy całkowicie do pszczelarza.
Jak zabijać roztocza Varroa za pomocą kwasu szczawiowego?
Kwas szczawiowy może być wystarczająco silny, aby zabić roztocza warrozy, ale robi to przy minimalnej lub żadnej szkodzie wyrządzonej pszczołom. Związek ten jest 70 razy bardziej toksyczny dla roztoczy warrozy niż dla samych pszczół miodnych.
Nadal jednak toczą się gorące dyskusje dotyczące dokładnego sposobu, w jaki kwas szczawiowy zabija roztocza Varroa. Niektórzy twierdzą, że dzieje się tak z powodu bezpośredniego kontaktu roztoczy z kolczastymi suszonymi kryształami. Inni sugerują również, że roztocza umierają po wdychaniu oparów.
Jedna z teorii głosi, że opary przedostają się przez miękkie opuszki stóp roztoczy i stamtąd docierają do ich krwiobiegu. Opary mogą również uszkadzać części jamy ustnej roztoczy.
Podczas korzystania z parownika gazowego z kwasem szczawiowym, celem nie jest powlekanie piwa, ale wstrzykiwanie podgrzanej pary do wnętrza ula.
Artykuły z tej samej kategorii:
- Nic nie znaleziono